FRAGILE

 

Fragiel, kwetsbaar, breekbaar, gevoelig. Deze woorden beschrijven de vrouwen in deze schilderijenexpositie. De schilderijen zijn een hommage aan de kwetsbaarheid van de vrouw. Kwetsbaar in haar gevoelens over zichzelf en haar geliefden. Kwetsbaar in de openheid waarmee ze haar emoties toont.

Dit is wat Jacqueline Klein Breteler in haar schilderijen probeert weer te geven. Emotionele ogen, breekbare schouders, een fragiel silhouet, gevoelige handen, zijn de kenmerken van de door haar geschilderde vrouwen.

Ze schildert met acrylverf, waardoor zij een schilderij met een waterige, transparante eerste opzet kan beginnen. De daaropvolgende lagen worden steeds pasteuzer, maar veel van deze eerste opzet blijft ook in het eindresultaat te zien, zodat de spontaniteit bewaart blijft. Zij schildert veel met vergrijsde kleuren, waardoor de schilderijen een ingetogen sfeer hebben. Deze manier van schilderen benadrukt de fragiele uitstraling van de vrouwen in haar schilderijen.

In het werk van Jacqueline Klein Breteler is de invloed van vooral Guy Denning, Sam Drukker en Lita Cabellut te zien, kunstenaars die zij erg bewondert.

Jacqueline: “Een uitspraak van Lita Cabellut ligt mij na aan het hart: `I only have the intention to touch you for a moment.` Ik hoop dat ik U met mijn schilderijen inderdaad voor een moment kan raken.”

 

Jacqueline is naast kunstenares, ook vrouw, moeder ( van 5 zoons) en schilderlerares.